Heeft u wel eens insecten op?

Insecten bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarde van bijvoorbeeld meelwormen is vergelijkbaar met die van vlees, maar voor het kweken van insecten is veel minder landbouwgrond en veevoer nodig. Ook zijn insecten zeer efficiënt in het omzetten van voer naar voedsel: bij rund staat 10 kg voer staat gelijk aan 1 kg vlees, bij insecten staan 10 kg voer gelijk aan 8- 9 kg voedsel.

 

Het opeten van insecten heet met een mooi woord: entomofagie. Het woord Entomofagie komt van het Griekse woord ἔντομος – éntomos, “insect” en φᾰγεῖν – phăgein “eten” en betekent dus het consumeren van insecten als voedsel.

“Er zijn drie miljoen soorten insecten. Daarvan zijn er nu achthonderdduizend beschreven. Slechts vijfduizend zijn er giftig.” En de rest zouden we gewoon kunnen eten. Arnold van Huis, hoogleraar tropische entomologie aan de Wageningen Universiteit, is al meer dan vijftien jaar lang pleitbezorger van het onderzoek naar entomofagie: de menselijke consumptie van insecten.

In landen als Azië, Midden- en Zuid-Amerika, Thailand en Afrika is het eten van insecten heel gewoon.  Daar behoren gefrituurde sprinkhanen, miereneieren en tarantula’s allang tot het standaard voedsel.

In de documentaire ‘Can eating insects save the world?’ vraagt Stefan Gates zich af of het eten van insecten een mogelijke oplossing voor het voedselprobleem biedt. Insecten zijn gezond, makkelijk te kweken en per mens op aarde is er zo’n 40 ton aan beestjes beschikbaar. De vraag is alleen: hoe krijg je mensen zover?

Misschien heeft het ermee te maken dat insecten niet aaibaar zijn. Ze prikken, zoemen, steken en kriebelen. Van kinds af aan worden we gewaarschuwd voor die gemene prikkers die je maar het beste gelijk dood kan slaan. Insecten hebben ook nog eens het predicaat eng en vies te zijn.

Beetje bij beetje proberen steeds meer mensen insecten te eten.

Vaak als mensen de sprinkhanen of meelwormen in potjes zien staan in het schap, lopen ze er met een grote boog omheen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die door hun verre reizen of uit pure nieuwsgierigheid vaker insecten proberen. Meestal gaat dit dan gepaard met een soort van proeverij waarin de insecten al zijn bereid. Hierdoor maken ze kennis met de insecten, kunnen ze het proeven en beleven, zónder ze daar veel moeite voor hoeven te doen. Gegarandeerd dat de meeste mensen die hieraan meedoen verbaasd zijn over de smaak.