Verschillende soorten zeewier

Zeewier is een verzamelnaam voor niet verwante algen. Ze komen voor in alle zeeën (zout water) en oceanen.  Eén van de voorwaarde voor zeewieren om te kunnen leven is een harde ondergrond. Je vindt in Europa zeewieren o.a. bij Noorwegen, Ierland, Groot-Britannie (bij de rotskusten) en aan de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. In Nederland komt zeewier van nature niet voor, wel zijn er nu projecten om in Nederland zeewier te telen. In Oosterse landen, zoals Japan (denk aan Sushi), Korea, China behoren zeewieren al langere tijd tot het voedingspatroon van de meeste inwoners, in tegenstelling tot bij de meeste Nederlanders en Belgen.

Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten geconsumeerd, in een grote variëteit aan  kleuren, structuren, vormen en soorten. Zeewier is beschikbaar in verse, bewerkte, gedroogde, gekookte of ingemaakte vorm, als een kruiderij, smaakmaker of toevoeging aan voeding. Hierdoor is het een veelzijdig product dat op meerdere manieren te gebruiken is.

De smaak van zeewier

De meeste mensen moeten in het begin even wennen aan de smaak en het gevoel in de mond bij het eten van zeewier. Om deze ‘nieuwe’ smaak te leren waarderen en er van te genieten, is het aan te raden om te beginnen met kleine hoeveelheden toe te voegen aan je favoriete soepen en gerechten. Gedroogd en fijngemalen, of als vlokken of korrels, zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om de maaltijd op smaak te brengen. Dit kan zowel tijdens de bereiding van het gerecht of als smaaktoevoeging als het gerecht al is opgediend.

Veruit de populairste vorm van eetbaar zeewier is ongetwijfeld nori. Nori is gedroogd en geroosterd purperwier. Het wordt tot vellen geplet, waarmee hoofdzakelijk sushi’s worden gerold. Het van oorsprong Japanse nori deed vele decennia geleden al zijn intrede in het westen. Maar sinds de enorme populariteit van sushi en Japanse all-you-can-eat-restaurants zijn de noribladen oftewel zeewiervellen niet áán te slepen. Naast noribladen, norivlokken en noripoeder neemt ook de populariteit van kelp, kombu-breton, wakame, arame, dulse en hiziki de afgelopen jaren exponentieel toe. Evenals zeespaghetti, Iers mos, lamsoor, zeekraal en zeespaghetti.

Zeewieren worden bovendien niet alleen meer opzichzelfstaand gegeten, bijvoorbeeld als zeewiersalade, maar ook steeds vaker als hoofdbestanddeel of ingrediënt verwerkt in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals zeewierburgers, zeewiercrackers en zeewierpasta. Maar er is meer wat je kunt doen met algen; zo vind je in de échte speciaalzaken onder andere ook zeewierchips, zeewiermeel, zeewierolie, zeewierjenever en zeewierzout.

Hoewel je in principe bijna alle zeewieren kunt eten, zijn sommige zeewiersoorten beduidend lekkerder dan andere. Bepaalde soorten zeewier zijn smaakvoller nadat ze zijn gedroogd of geroosterd; andere kunnen beter rauw of licht gestoomd worden gegeten.