Iedereen aan het zeewier?

In de Metro stond onlangs een artikel over o.a. de opkomst van zeewier en het planten en oogsten hiervan op Hollandse bodem.

 

Zeewier

Het is groen, zout en glibberig en misschien wel hèt voedsel van de toekomst: zeewier. Donderdag worden de eerste kilo’s zeewier uit de Nederlandse Noordzee geoogst. Dit zeewier is nog niet voor consumptie bestemd en zal vooral gebruikt worden voor onderzoek. Maar als we een jaar verder zijn zal de zilte groente uit de Noordzee in menig restaurant en supermarkt te krijgen zijn, zo voorspelt stichting Noordzeeboerderij, die het ‘zeewier-weiland’ eind vorig jaar in de Noordzee aanlegde.

Gruwel

Wie gruwelt van het idee de zoute zeeplanten vers uit zee en onbewerkt naar binnen te slurpen, ziet misschien meer iets in een bewerkte versie: zeewierchips, zeewiertapenades, zeewiersoep of zeewierburgers, het is volgens Koen van Swam van de stichting Noordzeeboerderij slechts een greep uit de mogelijkheden om de zilte groente te consumeren.

En zeewier is meer dan alleen voedsel, zo benadrukt hij’. Zeewier wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld tandpasta, mascara of chocolademelk. Er zit een stof in die gebruikt kan worden als verdikkingsmiddel”, zegt Van Swam. „Met zeewier heb je een palet aan mogelijkheden.

Oogsten

Het zeewier dat donderdag geoogst wordt, is geen wild groeiend zeewier, maar een half jaar geleden ‘geplant’. Dat gebeurde ongeveer 10 kilometer voor de kust van Texel. „Ons eerste doel was aantonen dat eetbare zeewier in de Noordzee kan groeien”, zegt Van Swam. „In november hebben we over een lijn van 10 meter babywiertjes geplant. We hoopten een half jaar later tenminste 1 kilo zeewier te kunnen oogsten, maar het ziet er zo goed uit, dat we verwachten zeker 20 kilo naar boven te halen.

Als alle testen uitwijzen dat het zeewier schoon en bewezen eetbaar is, zal vervolgens op dezelfde locatie ongeveer een kilometer aan zeewierlijnen worden uitgerold.

Zeewierboerderij

Hoewel dit het eerste geoogste zeewier uit de Noordzee is, is zeewierteelt in Nederland niet nieuw. Twee jaar geleden werd Zeewaar, de eerste zeewierboerderij in ons land opgericht in Zeeland. Hier wordt zeewier in de Oosterschelde geteeld. „We hebben nu aangetoond dat zeewier sterk en stevig genoeg is om ook in een ruige zee op te groeien”, zegt Van Swam. „Volgend jaar willen we nog veel meer, misschien krijgen we wel honderd keer zo veel zeewier.”

Superfood

Zeewier wordt door verschillende populaire foodbloggers al aangeprezen als ‘superfood’. Het groene spul bevat veel eiwitten en is rijk aan jodium, een mineraal dat belangrijk is voor de schildklierhormonen, die onder andere een goede stofwisseling stimuleren. Maar, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een te veel aan jodium is ook niet goed. Vooral voor zwangere vrouwen en mensen met een schildklieraandoening kan dit schadelijk zijn.